Korkeakoulupedagogiikka on keinoja ja tapoja tuoda korkeakoulutuksen ominaislaatu esille korkeakoulun opetuksessa ja oppimisessa.  

Ammattikorkeakoulupedagogiikassa 

  • opetuksellisissa ja ohjauksellisissa ratkaisuissa haetaan innovoivaa työelämäläheisyyttä 
  • pedagogiikka reflektoituu ja integroituu opetettavan substanssin, työelämätarpeiden ja tutkimustoiminnan tuotosten kanssa 
  • tavoitteena on opiskelijan kokonaisvaltaisen ammatillisen kasvun tukeminen ja työelämää kehittävä uutta luova asiantuntijuus 
  • leimallista on tasapainoilu tieteellisen osaamisen, pedagogisen osaamisen, hyvän opettajan ominaisuuksien ja ammattikorkeakouluun kohdistuvien yhteiskunnallisten haasteiden välillä.  

Ammattikorkeakoulujen pedagogisissa linjauksissa korostuvat työelämäläheisyys, alueellinen vaikuttavuus ja erilaisten pedagogisten ratkaisujen mahdollistaminen sekä tutkimus-, innovaatio- ja kehittämistoiminta. (Korkeakoulupedagogiikan tila ja uudistaminen -arviointi, Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Julkaisut 22:2023.) 

Satakunnan ammattikorkeakoulussa pedagogiset lähtökohdat on kirjattu julkaisuun Opetuksen pedagogiset lähtökohdat ja osaamiseen perustuva arviointi Satakunnan ammattikorkeakoulussa (2019). Oppimisen kokeminen tavoitteelliseksi ja merkitykselliseksi on keskeistä ammattikorkeakoulun toteuttamassa koulutuksessa. Pedagoginen työ ja käsitys oppimisesta perustuvat käsitykseen oppijasta, joka opintojen aikana tiedollisen ja taidollisen kehittymisen ohella rakentaa myös omaa ammatillista ja asiantuntijana toimimisen identiteettiään. Opiskelija on oman osaamisensa kasvussa ja sen itsearvioinnissa aktiivinen ja vastuullinen toimija.  

Opetuksen pedagogisiin lähtökohtiin olemme nostaneet kuusi keskeistä lähtökohtaa: 

  1. Oppiminen on merkityksellistä oppijalle. 
  1. Menetelmät tukevat jatkuvaa oppimista. 
  1. Joustavat opintopolut turvaavat opinnoissa etenemistä. 
  1. Opettaja on oppimisen ohjaaja. 
  1. Arviointi perustuu osaamistavoitteisiin ja ohjaa oppimista. 
  1. Digitaaliset ja fyysiset oppimisympäristöt tukevat oppimista.  

Työelämäläheiset ja verkottuneet oppimisympäristöt nähdään opiskelijan ammatillista ja asiantuntijana kasvua edistävinä tekijöinä koulutuksessa. Oppimisen kokeminen tavoitteelliseksi ja merkitykselliseksi on keskeistä ammattikorkeakoulun toteuttamassa koulutuksessa. Pedagogisten menetelmien periaatteita ovat ongelmalähtöisyys, arkitiedosta asiantuntijuuteen kehittyminen ja yhteistoiminnallisuus. Pedagogiset mallit toteuttavat kokeilemalla, tutkimalla ja kehittämällä oppimista vuorovaikutteisissa ja verkottuneissa oppimistilanteissa. Tällaisia opetusmenetelmäratkaisuja ovat muun muassa tutkiva oppiminen, problem-based learning, team learning, learning by developing, flipped learning, kokemuksellinen oppiminen, projektioppiminen tai case-pohjainen oppiminen.  

Näiden menetelmien sateenvarjona ja rinnalla SAMKissa olemme matkalla kohti Challenge Based Learning (CBL), haasteoppimisen menetelmää. Menetelmänä CBL nähdään yhteisesti hyvänä pedagogisena lähestymistapana myös kansainvälisissä monialaisissa opetusryhmissä, esimerkiksi Diverse-allianssin opetusyhteistyössä. CBL:n vahvuuksia ovat ongelmalähtöisyys, monialaiset opiskelijatiimit, fasilitoitu ohjaus ja työelämän konteksti oppimisessa. CBL:n soveltaminen erilaisiin tiimioppimisen tilanteisiin on mahdollista. Ks. esim. Kirjallisuuskatsaus challenge-based learning -menetelmän hyödyntämisestä korkeakoulukontekstissa.